5 tips för återbruk av kläder

När kläderna blivit utslitna slänger många dem rätt ner i soporna. Sanningen är att vi kastar otroliga 51 000 ton textiler varje år. Detta är inte okej! Alla textiler, oavsett skick, bör lämnas i textilinsamlingskärl eller till organisationer som tar emot textildonationer. Men du kan även göra andra saker med dina gamla kläder!

1. Gör trasor

Gamla kläder är mjuka och har en grym uppsugningsförmåga. Därför är de perfekta som trasor! Du kan använda trasorna till att putsa dina skor, meka med bilen och cykeln eller för att torka upp målarfärg. Det är både mer ekonomiskt och miljömedvetet än att använda hushållspapper. Om du har samlat på dig många gamla kläder kanske du ska göra dig en trasmatta? Riv kläderna till remsor och sätt igång och väv!

 

2. Gör leksaker till husdjur

Riv isär kläderna till tygremsor och knyt ihop dem till kreativa figurer. Det krävs sällan mycket för att ett slitet klädesplagg ska förvandlas till ett spännande byte som lurar i en vrå. Din fyrbenta vän kommer att älska det!

 

3. Ge till en andrahandsaffär

Många gånger köper vi kläder som vi sedan bara använder en gång, eller inte alls. Plagget kanske inte var din stil, ett impulsköp eller något som helt enkelt bara blev liggandes. Gör en rensning i garderoben och skänk vidare dina hela och rena kläder till en välgörenhetsorganisation. Det finns också föreningar som samlar in kläder till de som inte har råd att köpa själva. Om du skänker dina kläder till välgörenhet gör du inte bara en god gärning för dina medmänniskor, utan också för miljön.

 

4. Hjälp dina plantor att frodas

Har du gröna fingrar? Klipp remsor av kläderna och knyt dem runt växter som behöver hjälp att växa rakt uppåt. Dina gamla kläder får nytt liv och dina tomater, solrosor och orkidéer får en hjälpande hand att växa sig fina.

 

5. Lämna på återvinningscentralen

För varje kilo textiler som återvinns och som ersätter ett nyköp, så skonas miljön med över 11 kilo CO2, nästan 2 500 liter vatten och en halvliter kemikalier. Gamla kläder kan återvinnas till möbler, isolering eller andra ändamål. Kontakta din lokala återvinningscentral och fråga om ni har textilåtervinning i din stad eller din ort. Både Röda Korset, Fretex och Kirkens Bymisjon tar emot textiler för återbruk.

 

Detta är bara fem enkla tips för hur du kan reducera ditt textilavfall – det finns många fler! Men det viktigaste är att inte slänga bort kläder. Det finns så många användningsområden för dem som gynnar både dig, dina plantor och miljön.

När du behöver köpa nya trosor eller boxerkalsonger rekommenderar vi dig att investera i underkläder av bambu. Det är ett slittåligt miljövänligt alternativ som tillverkas av hållbara material. Dessutom så håller underkläderna från Northborn sin passform tvätt efter tvätt!

Andreinnlegg