En god sömn är lika med en god hälsa

Dålig sömn kan få allvarliga konsekvenser för vår psykiska och fysiska hälsa. Några enkla råd hjälper dig att sova bättre, oavsett om du sover ensam eller med din partner.

Du har kanske kört en ”24-timmars” någon gång när du haft en skoluppgift som måste lämnas in eller ett projekt på jobbet som bara måste bli klart. Enligt forskning.no är brist på sömn kopplad till både övervikt och ökad risk för att få diabetes 2. Forskare i Uppsala har till och med kommit fram till att kroppen börjar lagra fett redan efter en sömnlös natt.

Därför är det oerhört viktigt för vår fysiska hälsa att vi får en ordentlig natts sömn, varje natt. För att sörja för en bättre sömn bör du göra natten så bekväm och behaglig som möjligt. En viktig del är att ha på sig mjuka och sköna underkläder så du slipper vända och vrida på dig i sängen under natten. Bambuunderkläder från Northborn är några av de mest bekväma du kan ha på dig. Du känner knappt dem mot huden och de är dessutom tillverkade av miljövänligt material.

 

Påverkar vår mentala hälsa

Sömn påverkar vår mentala hälsa. Många känner nog igen sig i de mörka tankarna och funderingarna som kommer smygandes på kvällskvisten. Vi tänker på dagen som gått och kan lätt hänga upp oss på onödiga detaljer. En god natts sömn kan sopa bort alla sådana bekymmer.

Enligt forskare från Sverige återupplever du i REM-sömnen känslosamma minnen, men i en avdramatiserad version från det du upplevde i vaket tillstånd. När du vaknar på morgonen är bekymren från kvällen innan oftast som bortblåsta. Forskarna menar på att detta är kroppen sätt att hålla oss i psykisk balans.

 

Kosttillskott och goda vanor

Som vi redan nämnt så är sömn viktigt för både vår psykiska och fysiska hälsa. Men ändå är det många som kämpar med sömnproblem. Det finns dock massor med olika saker du kan göra för att sova bättre.

Ett bra exempel är att ta vitamin- och kosttillskott. Exempelvis kan du prova vitamintillskottet SOMN®. Denna produkt innehåller naturliga och väl beprövade ingredienser som pomerans, lavendel, humle och lind. De naturliga ingredienserna får dig att slappna av och kan hjälpa dig till en djup och sund sömn.

Helsenorge har också tips för dig som kämpar med en dålig sömn. De råder bland annat till att du ska motionera regelbundet, men avsluta motionen senaste tre timmar innan sänggående. De säger vidare att det inte är tillrådligt att sova mer än 20 minuter under dagtid. På hemsidan har de också ett test där du kan undersöka om du lider av sömnproblem. Det kan vara bra för att fastställa om du är drabbad.

 

Det lönar sig att sova själv

Enligt abcnyheter.no kan människor må bra av att sova själva. I artikeln står det att omkring 30–40 % av kanadensiska par väljer att sova i olika rum, vilket tyder på att det inte heller är ovanligt.

Forskning visar på att det är lätt att störas av sin partners under natten, särskilt om hen sover oroligt. Men trots att många kvinnor uppger att de sover dåligt på grund av sin partner, så säger de också att de känner sig otrygga när de sover själva.

Enligt artikeln från abcnyheter.no finns det en smart och enkel lösning på detta problem: Investera i en större säng! Du minimerar då risken att av störas av din partner mitt i natten, men ni kan samtidigt sova tillsammans. Eller så kan du välja att sova själv under perioder då det är mycket på jobbet och du verkligen behöver vakna fullt utvilad.

Sov gott!

Andreinnlegg