Klä dig med gott samvete

Återvinner du dina sopor? Åker du kollektivt i stället för att ta bilen? Köper du ekologiska äpplen för att bidra till en bättre miljö? Visste du att med hållbara kläder kan även din garderob bidra till en bättre miljö?

Enligt EU är bostäder, transport, mat och textiler det som belastar miljön mest. Genom att förlänga livstiden på dina kläder, handla medvetet och laga dem i stället för att kasta dem, kan du bidra till en mer hållbar konsumtion. Här är våra bästa tips som hjälper dig en bra bit på väg mot en mer hållbar garderob.

 

Fast fashion kontra Slow fashion

Du har kanske hört historien om haren och sköldpaddan? Ibland så lönar det sig att skynda lagom mot ett mål.

Samma gäller i modeindustrin. Uttrycket fast fashion används ofta för billiga kläder i dåliga material som är populära en kort stund. Dessa plagg känns snabbt omoderna och kastas eller skänks vidare.

Motsatsen är slow fashion. Där tar du avstånd från slit-och-släng-mentaliteten och fokuserar på att ta hand om de kläderna som du redan har och tänker till när du köper något nytt.

Dessutom går trender i cykler. Varför inte köpa årets it-plagg i en andrahandsbutik? Det finns många bra klipp att göra på Tradera, Blocket eller i köp-och-sälj-grupper på Facebook. Dessutom är många av de här plaggen inte ens använda. Kort och gott: Tänk kvalité och återbruk!

 

Om en miljon människor skulle köpa sitt nästa klädesplagg som begagnat istället för nytt så skulle det skona atmosfären på 6 miljoner kilo av karbonutsläpp.

 

Fretex

 

Hållbara naturmaterial

För att kunna göra ett hållbart val behöver du veta vad kläderna är tillverkade av. Bambu och ull är naturmaterial, så det innebär att plagg i de materialen är sköna att ha på sig och att de håller länge. Plaggen andas, förhindrar dålig lukt och håller dig torrare än kläder som är tillverkade i syntetiska material (som i grunden är plast).

Dessutom bryts naturmaterial ner i naturen i motsats till syntetiska material. De sistnämnda bidrar också till utsläpp av mikroplaster vid användning och under tvätt.

Bambukläder är framtiden!

Känner du ofta att du inte har något att ha på dig? Enligt en norsk rapport från Statens institut för förbrukningsforskning (SIFO) har landsmännen i genomsnitt 359 plagg var. Ofta har vi en full garderob men glömmer bort vad som finns däri och köper någonting nytt istället.

Börja med att rensa i garderoben. Titta igenom vad du kan ge bort, återvinna eller behålla. Fundera en stund på hur du matchar kläderna så kanske du hittar en ny favoritkombo.

5 enkla tips hur du kan ge nytt liv till dina gamla underkläder!

 

Tänk långsiktig!

Ska du köpa något nytt ska du tänka långsiktigt. Välj kläder i naturmaterial som bambu, ull, lin och ekologisk bomull. Dessa håller längre och behöver inte tvättas lika ofta. Investera i kvalitetsplagg i tidlös design. En dyr tröja i ull är kanske inte så dyr om du väger in hur många gånger som den används!

En mer hållbar konsumtion av kläder ställer också högre krav på en mer miljövänlig klädes- och textilproduktion. Därför ska du välja plagg från varumärken som är hållbara och som arbetar långsiktigt. Leta efter kläder med Oeko-Tex® och ISO-certifieringar. Då vet du att du köper trygga textilier som är tillverkade enligt strikta miljöstandarder.

 

Ta vara på dina kläder!

Har du tappat en knapp eller har en söm gått upp? Leta reda på nål, tråd och sax, för mycket kan lagas med lite gammaldags hantverk. Om du behöver göra en större lagning kan du gå till en skräddare eller skomakare.

Tvätta alltid efter tvättanvisningar. På så vis undviker du att plaggen tappar passformen. Det bästa du kan göra för att skapa en miljövänlig garderob är att inte köpa något nytt, någonsin igen. Men detta är dock orealistiskt för de flesta av oss.

Fast med lite kunskap och kreativitet kan du enkelt göra medvetna val för att klä dig mer hållbart. Hos Northborn kombinerar vi kvalité och design så du kan välja hållbara bambuunderkläder, och du kan alltid lita på att våra underkläder är säkra för både dig och miljön. Sen är de dessutom galet mjuka mot huden!

Andreinnlegg